În 1957, a fost înființată întreprinderea de faianță din Sighișoara.

Descoperirile arheologice din diferite zone ale Sighișoarei atestă faptul că încă din primul mileniu î.Hr. exista știința prelucrării lutului.

Primele investiții au fost în domeniul cuptoarelor de ardere, a decorului și al produselor glazurate pentru a asigura creșterea creșterii calitatii și competitivității produselor.

Glazurarea se face pe benzi, în special prin scufundare pe plăci, cu dispozitive externe-interne în cupe și boluri, care funcționează și astăzi.

 

La momentul înființării, societatea avea trei profiluri de producție diferite, mai întâi a intrat în funcțiune fabrica de faianță, apoi, în 1961, fabrica de ambalaje din sticlă, sticle și borcane, iar în 1978 a fost construită o nouă secție care la acea vreme se numea Faianță Artistică. și care producea tot articole din faianță, dar de o calitate superioară, mai lucrate, pentru ca din 1987 în această secție să se treacă la producția de porțelan fosfat.

 

Începând cu 1 ianuarie 1991, fabrica care cuprindea cele trei profile a fost divizată în trei companii separate, în urma unei decizii guvernamentale, iar la acea vreme existau reglementări care permiteau ca fostele întreprinderi de stat să fie divizate în mai multe componente și am considerat că ar fi o decizie bună să ne divizăm în trei, aici fiind vorba de trei unități de producție cu specificații de fabricație diferite, după care fiecare firmă nou formată a continuat pe cont propriu, fosta fabrică de țiglă devenind SC Cesiro SA, cunoscută de-a lungul timpului ca “Fabrica de Sticlă și Faianță”, apoi “Complexul de Sticlă și Faianță”, iar în anii ’80 până în 1989 făcând parte din “Compania de Sticlă și Faianță Sighișoara”, numele de Cesiro, acronim de la Ceramic, Sighișoara, România, îl însoțește de la 1 ianuarie 1991, odată cu desprinderea de fosta “Societate de Sticlă și Faianță”.

 

Directorii Companiei

Pupaza Ioan

1957-1984

Director General

 

Gheaja Nicolae

1984-1990

Director General

 

Patrinjel Ioan

1990-2009

Director General

 

Voia Aurelian

2009-2019

Director General

 

Cosmin Covaciu

2019-present

Director General